tēja ķīnas tradicionālā

Kā vēsta ķīniešu leģenda, kāds vīrietis pamanījis, ka viņa kazas, kas ēdušas tējas dzinumus, ir neparasti rotaļīgas, draiskas un veiklas. Tad gans nolēma uzvārīt auga daļas, un tas izrādījās patīkams dzēriens. Līdz 1. gadsimtam pirms mūsu ēras Ķīnā izmantoja neapstrādātas lapas, tad sāka tās kaltēt un cept.

Zaļā tēja no melnās atšķiras ar to, ka tajā netiek veikta fermentatīvā oksidēšanās, kā rezultātā dzēriena melnā šķirne iegūst savelkošu spēku. Zaļās tējas garša ir maigāka, augu izcelsmes.

Zaļās tējas derīgās īpašības

Zaļā tēja, kas satur kofeīnu, cīnās ar letarģiju un depresiju, mazina miegainību un stimulē smadzeņu darbību. Tas labvēlīgi ietekmē arī sirds un asinsvadu sistēmu, asinsspiedienu, pazemina holesterīna līmeni, miokarda infarkta risku, kavē noteiktu vēža veidu attīstību, veicina svara zudumu. Dzēriena dzeršana stiprina imūnsistēmu, palielina izturību pret slimībām, uzlabo acu veselību (tajā skaitā noder glaukomas profilaksei), palēnina organisma novecošanos antioksidantu ietekmē. Saskaņā ar 2006. gada pētījumu, starp tiem, kuri dzēra zaļo tēju vairāk nekā piecas reizes dienā, mirstības līmenis sievietēm samazinājās par 23%, bet vīriešiem – par 12%. Tajā pašā laikā no sirds un asinsvadu slimībām – attiecīgi par 31% un 22%, no insulta – par 42% un 35%. Tika arī konstatēts, ka dzēriens novērš demences attīstību.

Jaunāka āda

Pētījumi liecina, ka zaļā tēja satur antioksidantus, kas efektīvi cīnās ar brīvajiem radikāļiem, kas izraisa šūnu novecošanos un var izraisīt vēzi.

Zaļās tējas atjaunojošo iedarbību uz ādu apstiprināja arī profesore Ulrike Heinriha no Vācijas. Viņa pārbaudīja sievietes vecumā no 35 līdz 60 gadiem, kuras divpadsmit nedēļas katru dienu dzēra litru zaļās tējas. Tā rezultātā ir uzlabojusies viņu ādas elastība un blīvums.

Zaļās tējas sastāvdaļa efektīvi palīdz samazināt cukura līmeni asinīs

To pierādīja eksperimenti ar pelēm, ko vadīja asociētais profesors Džošua Lamberts no Pensilvānijas universitātes.

Pētnieki deva grauzējiem kukurūzas cieti kopā ar antioksidantu, kas atrodams zaļajā tējā, epigallokatehīna gallātu (EGCG). Šo vielu kombinācija samazināja cukura koncentrācijas pieaugumu asinīs par 50 procentiem, salīdzinot ar tām pelēm, kuras nesaņēma EGCG. Pēc ārstu domām, antioksidanta deva cilvēkam bija līdzvērtīga pusotrai tasei zaļās tējas.

Pēc zinātnieku domām, zaļā tēja tādējādi var palīdzēt kontrolēt cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, patērējot ogļhidrātus, piemēram, maizes klaipus, kas bieži vien ir uz galda brokastu laikā. Tāpēc lietderīgāk tos lietot tieši kopā ar šo dzērienu. Turklāt ārsti uzskata, ka ir izdevīgi nepievienot tējai cukuru, lai samazinātu glikozes līmeņa pieaugumu.

Vai zaļā tēja ir alternatīva kafijai?

Jā, absolūti. Zaļā tēja satur arī stimulējošu kofeīnu. Bet tā iedarbība ir mazāk pamanāma, jo zaļā tēja satur arī teanīnu, kas nedaudz vājina kofeīna iedarbību.

Lai gan zaļajā tējā ir mazāks kofeīna saturs nekā kafijai, tā tomēr liek jums justies labāk

Kā pareizi pagatavot zaļo tēju

  • Uzkarsē ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai un ļauj 5 minūtes atdzist (pretējā gadījumā tēja garšos rūgta).
  • Ievietojiet tējas lapas tējkannā. Apmēram viena tējkarote tējas uz vienu tasi.
  • Ļaujiet tai brūvēt pusotru līdz divas minūtes.
  • Labu zaļo tēju var uzliet un izdzert divas līdz trīs reizes.

Uzmanību: Zaļā tēja zaudē savas antioksidanta īpašības, ja to lieto kopā ar pārtiku, kas bagāta ar dzelzi (piemēram, gaļu, zaļajiem dārzeņiem, piemēram, brokoļiem un salātiem, bietēm, pākšaugiem).